5 March 2010

Samuraitarinoita

Hassua kyllä, mutta luin juuri kirjan. Melkein kolme kuukautta se otti, mutta luettuna on! Ja vaikka en olisi sitä alussa uskonutkaan, niin tämä yli 1000 sivuinen järkäle oli selkeästi yksi vaikuttavimmista teoksista mitä olen koskaan lukenut ja pidin aivan valtavasti.





Vaikka kirjassa kuvailtiin Musashia isokokoiseksi, heivasin irroitettavat paperikannetkin lukemisen ajaksi piiloon, sillä omissa silmissäni halusin silti kuvitella kaikki päähenkilöt mielummin siloposkisiksi samuraipojiksi. Kannen pelottava karju olisi aiheuttanut itselleni lähinnä painajaisia.
Noinkin pitkää kertomusta on hankala tiivistää mitenkään, mutta se oli fiktiivinen elämänkerta Japanissa 1500-1600 lukujen taitteessa eläneestä ja eräästä kaikkien aikojen tunnetuimmasta samuraista nimeltä Miyamoto Musashi. Kuolemaa ja väkivaltaa oli paljon, mutta vastapainoksi paljon myös hellä tunteita sekä filosofiaa. Henkilöhahmoja oli niin paljon, että olisi ollut hyvä, jos olisin alusta lähtien kirjannut ylös kuka kukin on, sillä vanhat hahmotkin palasivat kehiin aina yllättävästi. Varsinkin naisten nimet olivat kieltämättä hieman kinkkisiä - Otsu, Osugi, Oko, Otsuru, Omitsu sekä paljon muitakin samankaltaisia joita en vain enää tahdo muistaa. Teksti oli erittäin selkeää ja mukaansa tempaavaa huolimatta siitä, että alkuperäinen teos oli kirjoitettu 1930-luvulla ja suomennettu 50 vuotta sen jälkeen, eli ei aivan uunituorekirja. Ja mikäli minä pystyn lukemaan tämän läpi, ja aidosti nauttia siitä niin voin sanoa että on aikamoinen saavutus kirjan kirjoittajalta - en ole aivan niitä parhaita lukijoita (lukuvauhti tälläkin kirjalla n. 25 sivua/tunti) huonon keskittymiskykyni vuoksi, ja ainoat kirjat mitä luen ovat joko koulukirjoja tai muita kuivia oopuksia eri kulttuureista yms. Tämänkin kirjan lainasin kaverin perheeltäni vain uteliaisuudesta, sillä halusin kalastaa lisää tietoa japanilaisesta kulttuurista. Ja sitähän se antoi, nimittäin loistavan historiantunnin. Itse kannatan tämän kirjan lukemista ja luultavasti myös ne 120 miljoonaa japanilaista joilta tämä kirja löytyy. Pitää vielä koluta kirjakaupat läpi, jos jostain saisin vielä omanikin.

No comments:

Post a Comment